Filmotéka vzdá hold výtvarnému umeniu, predstaví aj talent V. Menšíka

03.10.2014 Bratislava

Bratislava 3. októbra (TASR) - Filmotéka - Študijná sála Slovenského filmového ústavu (SFÚ) v bratislavskom Kine Lumiére premietne v októbri filmy s podtitulom "Na slávu výtvarného umenia!". Jej kurátori sa rozhodli venovať pozornosť jednému z najdôležitejších výtvarných umelcov druhej polovice 20. storočia Francisovi Baconovi. "Tento maliar mal ku kinematografii veľmi blízko. Medzi svojimi inšpiračnými zdrojmi uvádzal aj filmy a zároveň ovplyvnil viacerých popredných svetových režisérov," uvádzajú v programovom bulletine.

Menšia retrospektíva venovaná Baconovi pri príležitosti jeho nedožitých 105. narodenín uvedie filmy, ktoré na neho mali vplyv, napríklad Andalúzsky pes (1929) Luisa Bunuela a Salvadora Dalího, Krížnik Potemkin (1925) Sergeja Michajloviča Ejzenštejna, Metropolis (1927) Fritza Langa či Hirošima, moja láska (1959) Alaina Resnaisa, ale i diela, ktoré naopak inšpirovala Baconova tvorba, ako Posledné tango v Paríži (1972) Bernarda Bertolucciho či Lost Highway (1997) Davida Lyncha.

Téme výtvarného umenia je vo Filmotéke venovaný aj cyklus Kraťasy z archívu, ktorý 6. októbra premietne pásmo filmových medailónov známych slovenských výtvarníkov pod názvom Slovenská výtvarná moderna a jej nasledovníci.

Cyklus Herec v hlavnej úlohe tento mesiac predstaví českého herca Vladimíra Menšíka. Jeho originálny prejav, komediálny talent i schopnosť zahrať tragické úlohy ho predurčili hrať vo významných snímkach československej kinematografie. Pri príležitosti jeho nedožitých 85. narodenín uvedie Filmotéka tituly Lásky jednej plavovlásky (1965) Miloša Formana, Všetci dobrí rodáci (1968) Vojtěcha Jasného a Zmluva s diablom (1967) Jozefa Zachara.

Kurátori Filmotéky sa rozhodli upozorniť aj na výročia dvoch významných francúzskych režisérov. V októbri uplynie 80 rokov od smrti Jeana Viga a 30 rokov od smrti Francoisa Truffauta. Pri tejto príležitosti Kino Lumiére v spolupráci s Francúzskym inštitútom v Bratislave pripravilo projekciu zásadných diel týchto režisérov - Trojka z mravov (1933) a Nikto ma nemá rád (1959).
 

Vyberte región